Inclusief werkgeverschap

Fill 1
Inclusief werkgeverschap - Atalian

ATALIAN is pionier in inclusief werkgeverschap. Vanuit ons sociaal maatschappelijk karakter zijn wij ervan overtuigd dat werk niet alleen inkomen betekent voor onze medewerkers, maar dat het uitvoeren van betekenisvol werk van zeer grote waarde is voor de eigenwaarde van onze medewerkers. Daarom is bij ons iedereen meer dan welkom.

PSO 30+

In totaal heeft zo’n 13% van onze medewerkers een zogenoemde afstand tot de arbeidsmarkt. Om ervoor te zorgen dat deze medewerkers de juiste begeleiding en extra aandacht krijgen, hebben we voor deze medewerkers de ATALIAN Schoonmaak + B.V. opgericht. Deze B.V. is beloond met het PSO 30+ certificaat, het hoogst haalbare niveau op de Prestatieladder Socialer Ondernemen. Een PSO 30+ certificaat laat zien dat wij op duurzame wijze werkgelegenheid bieden aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. PSO Nederland noemt ons zelfs een ‘inspirerend voorbeeld voor andere bedrijven die socialer willen ondernemen’.

ATALIAN heeft unieke samenwerkingen met een aantal SW-organisaties. Daarnaast werken we nauw samen met onder andere UWV, VSO- en PRO-scholen en gemeenten. Dit resulteert in een constante instroom van mensen uit de Participatiewet en Wajong. Daarnaast zijn we afgelopen jaar samenwerkingen gestart met verschillende gemeenten specifiek gericht op statushouders, waarbij we niet alleen medewerkers trainen in werknemersvaardigheden en vakvaardigheden, maar ook ondersteunen met taaltrainingen.

Begeleiding op maat

Motivatie is voor ons de enige voorwaarde om mensen een kans te geven. Alle andere zaken kunnen en willen we medewerkers graag leren. Daarbij bieden wij altijd maatwerk. We kijken voortdurend naar de mogelijkheden van de individuele medewerker en wat hij/zij nodig heeft. Hiervoor hebben wij een eigen jobcoach.

Hennie Luider, onze jobcoach in Noord-Nederland, heeft al een heleboel collega’s mogen begeleiden en heeft daarom veel mooie verhalen over deze collega’s. Ze deelt er graag een tweetal:

Voorbeeld uit de praktijk
Stefan

Stefan werkt, op basis van detachering via IEDERZ, sinds 2008 bij ons. Voor Stefan is stofzuigen zijn lust en zijn leven. Vandaar dat Stefan bij de Milieudienst in Groningen alle ruimtes stofzuigt voor ons.

Stefan neemt zijn werk uiterst serieus. Het is dan ook logisch dat zowel de opdrachtgever als wij ontzettend blij zijn met hem. Ook zijn collega’s zijn heel blij met hem, omdat zij andere werkzaamheden kunnen doen en niet hoeven te stofzuigen. Een win-win-win-win situatie dus!

Voorbeeld uit de praktijk
Abdi

Abdi komt uit Somalië en is inmiddels 12 jaar in Nederland. Via buurthuis Floreshuis in Groningen, met wie we samenwerken om mensen werkfit te maken, is Abdi  in november 2018 bij ons in dienst gekomen.

Na een interne opleiding voor het vakdiploma, is hij met vlag en wimpel geslaagd en sindsdien trotse eigenaar van het RAS basisdiploma. Elke donderdagmiddag krijgt Abdi samen met andere buitenlandse collega’s Nederlandse les. Dit bieden wij onze medewerkers aan, omdat wij het belangrijk vinden dat onze medewerkers zowel op het werk als daarbuiten goed kunnen communiceren en dus volledig kunnen meedraaien in de maatschappij. Abdi heeft een groot hart. Voordat hij bij ons in dienst kwam, heeft hij een jaar als vrijwilliger gewerkt bij de Voedselbank. Daarnaast stuurt Abdi nog iedere maand geld naar zijn familie in Somalië. Abdi werkt voor ons op verschillende panden. Welk pand Abid ook schoonmaakt, hij doet het met een grote glimlach. Onze opdrachtgevers zijn zeer tevreden over hem; wij zijn vooral heel trots!