Wij zijn voortdurend op zoek naar kansen om onze milieu-impact te verkleinen. Ons certificaat voor ons milieumanagementsysteem op ISO 14001:2015, dat we in 2024 weer voor 3 jaar hebben mogen verlengen, getuigt hiervan.
CO2-reductie
Omdat onze milieu-impact met name ligt op het gebied van energie en mobiliteit, richten we ons op het verminderen van onze CO2-uitstoot en stellen wij ons het doel om in 2027 volledig CO2-neutraal in scope 1 en 2. In 2024 streven wij de CO2-Prestatieladder te betreden op trede 3. Lees hier meer over onze inspanningen hiervoor.
Mochten onze maatregelen op zichzelf niet leiden tot een CO2-neutrale organisatie in scope 1 en 2 in 2027 dan zullen we de resterende CO2-uitstoot compenseren.
Circulair
Naast het verminderen van de CO2-uitstoot richten we ons op het verminderen van gebruik en/of verbruik van materialen en middelen vanuit het levenscyclusperspectief. Vooruitlopend op het doel van de overheid om Nederland in 2050 volledig circulair te laten zijn, ambiëren we om in 2030 volledig circulair te zijn.
De overstap naar een CO2-neutrale en circulaire organisatie gaat niet van het ene op het ander moment. Voortdurend zetten we stappen richting deze stip op de horizon.
De naamswijziging van Visschedijk naar Atalian in 2022 was een natuurlijk moment om onder andere de bedrijfskleding onder de loep te nemen. Daarbij is gekozen voor circulaire bedrijfskleding voor onze facilitaire en schoonmaakcollega’s van Schijvens Corporate Fashion. Net als ATALIAN is dit een familiebedrijf en opgericht in 1863. Het hele productieproces is circulair, volledig in Nederland gevestigd en er worden geen nieuwe grondstoffen gebruikt. De uniformen bestaan uit 50% gerecycled textiel en 50% gerecycled polyester.
Schijvens is sinds 2010 aangesloten bij de Fair Wear Foundation, waardoor het hele proces 100% gecontroleerd wordt, omdat alle fabrieken onder constant toezicht staan om een schoon en duurzaam productieproces te garanderen. Daarnaast werken Atalian en Schijvens samen met Awareâ„¢. Dit is een tracingtechnologie waarmee de authenticiteit van circulaire materialen eenvoudig kan worden geverifieerd. Dit helpt ons om transparant te zijn en te verzekeren dat 100% van onze uniformen circulair geproduceerd zijn.
Binnen de schoonmaak richten we ons op reductie van het verbruik van grondstoffen en materialen gedurende de uitvoering van onze processen. Zo wordt het verbruik van chemie voortdurend verminderd door de inzet van Excentr machines, LotusPro en Bubbleflush. Deze methoden maken volledig chemieloos schoonmaken mogelijk. Ook besparen we water door gebruik te maken van machines als Numatic schrobmachines en de i-mop. Met iedere aanschaf van een Numatic schrobmachine wordt daarnaast 5000 liter water gedoneerd aan charity:water en voor iedere liter water die wordt uitgespaard door het gebruik van i-mop wordt een liter water gedoneerd aan de MadeBlue Foundation.
Bij de inkoop eisen we dat het product dan wel componenten of materialen van het product opnieuw gebruikt kunnen worden en kiezen we voor duurzame goederen of goederen welke minder schadelijk zijn voor het milieu, zoals schoonmaakproducten met EU Ecolabel, gerecycled toiletpapier en circulaire doeken en vuilniszakken. Onze machines worden zoveel mogelijk gerefurbished. Sinds 2024 refurbishen we ook onze werkwagens. Doorlopend zijn we op zoek naar duurzame innovaties. Zo testen we op dit moment opnieuw circulaire handschoenen.
Binnen de catering kiezen we zoveel mogelijk voor lokale of biologische producten, zoveel mogelijk Fairtrade, en voor de aanschaf van producten in bulk. Ook zijn we voortdurend methoden aan het onderzoeken om het afval dat ontstaat nog verder te verminderen, bijvoorbeeld door in de menycyclus ‘restjes’ te verwerken en door overgebleven artikelen aan te bieden in eigen beheer of via Too Good To Go.
Op verschillende locaties zamelen we plastic flesjes in voor de Plastic Soup Surfer, een organisatie die strijd tegen plastic flesjes in het milieu.
Ondanks dat we al veel doen om onze milieu-impact te verminderen en we al enkele processen circulair hebben kunnen maken, ambiëren we onze bedrijfsvoering volledig circulair te maken. Circulair ondernemen is ondernemen op een manier die het hergebruik van producten en grondstoffen maximaliseert en hun waardeverlies minimaliseert. Om dit te realiseren worden alle processen onderzocht en voortdurend verbeterd. Speerpunt hierbij is onze inkoop, omdat dat de meeste invloed heeft op de milieu-impact van onze dienstverlening.
Daarnaast richten we ons het aangaan dan wel versterken van onze partnerschappen met leveranciers en opdrachtgevers. Nauwe samenwerking met anderen is een cruciale voorwaarde om deze ambitie te realiseren.
Wilt u meer weten over wat wij voor uw organisatie kunnen betekenen?
Meld je aan voor onze nieuwsbrief en we houden je op de hoogte van de laatste nieuwtjes.