ATALIAN maakt kennis met Cobi18

Fill 1
ATALIAN maakt kennis met Cobi18 - Atalian
‘De cobot het grove werk, ik het fijne werk’

ATALIAN maakt kennis met Cobi18

De inzet van robots..

..draagt bij aan de doelstelling om de medewerkers te ontlasten en het ziekteverzuim laag te houden.

ATALIAN omarmt, samen met Facility Trade Group, smart cleaning. Behalve robotstofzuigers, die samenwerken met schoonmaakprofessionals, zet de facilitair dienstverlener in samenwerking met Facility Trade Group sinds kort een autonome schrobmachine in op het hoofdkantoor.

“Kijk hier”, wijst gastvrouw Arinca Spit van ATALIAN naar Cobi. “Hij leert zichzelf trucjes aan. Eerst stoot de cobot18 tegen de tafelpoot aan, dan nog een keer en vervolgens gaat hij er netjes omheen.” Roger Giesen, head of sales van ICE Cobotics, lacht. “Slim is die hè.” Hij legt vervolgens de werking van Cobi18 uit. En het doel. “Cobi18 is een cobot, die de schoonmaakprofessionals helpt door zich te richten op het alledaagse en repetitieve werk van vloer-reiniging, terwijl het personeel zich kan richten op taken met een hogere prioriteit die menselijke vaardigheden en kennis vereisen.

Fill 1 Meer weten? Neem contact op!

Cobi18 is er dus niet om uren van de schoonmaakmedewerkers af te snoepen, Cobi18 is aanvullend.” Dat sluit volgens projectmanager Jessica Johannink van ATALIAN aan op de visie van de facilitair dienstverlener. “Operational Excel-lence is ontzettend belangrijk voor ons. Wij willen excelleren in de dienstverlening richting klanten en daar past deze ontwikkeling in. De menselijke maat, waarbij de schoonmaakmedewerkers zich kunnen richten op taken met een hogere prioriteit die menselijke vaardigheden en kennis vereisen, gecombineerd met de efficiency van een cobot.” ATALIAN zet al op verschillende projecten cobots in. “Dat zijn de robotstofzuigers, dat werkt goed. Daarom hebben we ook vertrouwen in deze autonome schrobmachine. Deze zetten we eerst in op ons hoofdkantoor om alle mogelijkheden te onderzoeken.”

De eenvoud van de machine
Inmiddels is Giesen druk in de weer met Cobi18. Hij demonstreert de eenvoud van de machine. “Eén keer opladen, één keer vullen is voor 90 tot 120 minuten schrobben en zuigen. En Cobi18 is heel compact en wendbaar, geoptimaliseerd voor kleinere ruimtes en kort op de rand schoonmaken.” Vervolgens vertelt Giesen over de zuigmond en droogmop voor droge vloeren. “Klik en klaar. Ze zitten er zo op, en zijn er ook zo weer vanaf. Bovendien is het dagelijkse onderhoud minimaal met een dubbele tank die gemakkelijk is te legen, te reinigen en opnieuw te vullen. Een kind kan de was doen”, glundert Giesen.

Dan is het aan Arinca. Zij mag de route ‘uitstippelen’. Dat kan op verschillende manieren, zo wordt duidelijk. Er kan eenmalig een route worden aangeleerd en Cobi18 voert deze daarna oneindig uit met één druk op de knop. “Dat is de costum route, maar wij gebruiken hier de Auto-Fill- route”, legt Giesen uit. Met deze optie wordt een omtrek aangegeven, waarna automatisch de binnenruimte wordt geschrobd. Arinca pakt de handgreep en leert een schrobroute aan. Van QR-code tot QR-code. “Die code is het vertrekpunt, en daar zal Cobi18 na iedere sessie altijd weer naar teruggaan”, vertelt Giesen. Hij vertelt verder ook dat de machine ,eenmaal ingepland, zelfstandig kan werken en ook kan schoonmaken wanneer bedrijven zijn gesloten. “En in de manuele modus kan Cobi18 worden gebruikt voor elke situatie waarin onmiddellijk moet worden gereinigd. Til gewoon de handgreep op, druk op de startknop en duw de schrobber over de gemorste vloeistof.”

Smart cleaning staat hoog op de agenda
Het team van ATALIAN met naast Jessica ook Marcel Eertink (inkoopmanager) en Leon Reinshagen (projectmanager) luistert aandachtig. “Het is goed dat Facility Trade Group dit voor ons regelt, smart cleaning staat namelijk hoog op onze agenda. Zij kennen de markt, weten wat er speelt, zijn op de hoogte van innovaties en kunnen ons dus ook goed informeren. Dat hebben we ook min of meer zo met elkaar afgesproken. Wij willen minimaal één innovatie per kwartaal zien of horen”, zegt Marcel . Dick Altena van Facility Trade Group bevestigt dit. “Facility Trade Group ondersteunt als merkonafhankelijke facilitaire groothandel en is gespecialiseerd in onder meer reinigingssystemen. Wij leveren, maar denken ook mee en adviseren.”

Chauffeursruimte schrobben
Hoewel Arinca nog wat onwennig naar de cobot kijkt, ziet zij wel de voordelen. “Ik heb jaar in, jaar uit de chauffeurs-ruimte moeten schrobben, op die plekken kan de cobot perfect zijn werk doen en mij ontlasten. De cobot het grove werk, ik het fijne werk.” Jessica laat weten dat het ATALIAN mede hierom is te doen. “Wij willen de medewerkers ontlasten en het ziekteverzuim laag houden. De inzet van robots draagt bij aan deze doelstelling.”

En welke robots dat zijn, daar laat ATALIAN zich over informeren door Facility Trade Group. Altena: “Nu testen we hier de machine van ICE Cobotics, omdat Cobi18 op deze locatie het beste past, maar we kiezen steeds voor een merk of model dat het beste past bij de specifieke situatie of de wens van de klant. Maar voorop staat dat de kwaliteit, efficiency en ergonomie perfect moeten zijn, anders adviseren wij het niet. Bij deze machine van ICE Cobotics zit dat allemaal wel goed.”

Het is precies hoe Facility Trade Group werkt, op basis van klantpartnership en expertise garanderen dat klanten, in dit geval ATALIAN de beste oplossing krijgt. “Juist bij het vraagstuk hygiëne en alle veranderingen daaromtrent is een goed partnership essentieel. Wat heet, het is de succesfactor. Nu is het de cobot, maar al eerder hebben we ATALIAN geholpen bij de keuze van nieuwe werkwagens.” Marcel vult aan. “Facility Trade Group heeft meegeschreven aan het programma van eisen en vervolgens hebben ze ons ondersteund bij de testen in het veld. Heel fijn, zo hebben we echt weloverwogen keuzes kunnen maken.”