Medewerker in de spotlight – Domingas

Fill 1
Medewerker in de spotlight - Domingas - Atalian

Er werken bij ons veel verschillende medewerkers door het hele land, van Maastricht tot Groningen en van Amsterdam tot Enschede. Iedere medewerker heeft zijn of haar eigen verhaal, passie en dromen. Graag geven we jullie een kijkje achter de schermen om daarmee de vraag te beantwoorden: wie zijn de gezichten achter onze organisatie? Als sociaal en betrokken organisatie vinden we dit belangrijk.

Positief, leergierig en vooral familiemens
Domingas Moreira

Onder het genot van een kopje koffie spreken we met Domingas Moreira, een vrolijke, positieve en leergierige vrouw. Domingas is geboren in Angola (Afrika), een voormalig kolonie van Portugal. Hierdoor is haar moedertaal Portugees. Ze is 48 jaar jong, een familiemens, trotse oma en danst en zingt heel graag.

Tot haar 26e levensjaar heeft Domingas met haar gezin in Afrika gewoond en nu voelt ze zich thuis in Nederland. Ze vertelt: ‘’Twaalf jaar geleden ben ik nog een keer terug geweest naar Afrika. Ik heb Nederland erg gemist. Het is hier lekker gestructureerd. Ik voel me nu thuis in Nederland’’. Samen met haar man en drie kinderen woont ze in Hengelo (Overijssel).

Na achttien jaar oorlog in haar geboorteland kreeg ze de kans om met haar gezin te vluchten naar Nederland. Domingas: ‘’Dit was een zwarte tijd; we hadden weinig en de tocht was lang. Toch ben ik elk moment van de dag blij dat we de kans hebben gepakt’’.

Eenmaal in Nederland aangekomen werden Domingas en haar gezin opgevangen in een asielzoekerscentrum in Almelo. Terugkijkend op deze periode zegt Domingas: ‘’Dit was een moeilijk tijd. We mochten niet werken en niet naar school. Gelukkig kreeg ik de kans om vrijwilliger te worden binnen de crèche van het AZC. Hierdoor kon ik beginnen met het leren van de Nederlandse taal. Hier was ik heel blij mee. Na zes jaar kregen we een verblijfsvergunning en konden we gelukkig door’’. Ondanks deze lange en onzekere periode heeft Domingas ook fijne herinneringen aan het AZC. Door met lotgenoten te praten voelde ze zich minder alleen en kon ze ervaringen delen.

Na zes jaar in Almelo te hebben gewoond kregen Domingas en haar gezin een woning in Hengelo toegewezen. Hier waren ze heel blij mee want dit betekende dat ze konden beginnen met het opbouwen van een toekomst in Nederland. Domingas heeft na het behalen van de inburgeringscursus verschillende stages gelopen om de Nederlandse taal te leren. Vervolgens is ze als schoonmaakmedewerker gaan werken bij verschillende bedrijven in de regio. In 2016 is Domingas bij ATALIAN in dienst gekomen. Hier heeft ze zich verder ontwikkeld. Ze vertelt: ‘’Ik wil altijd leren. Bij ATALIAN heb ik de kans gekregen om een MBO opleiding niveau 1 te volgen. Deze heb ik gehaald en nu ben ik bezig met MBO niveau 2 facilitaire dienstverlening. Ik ben super blij en dankbaar voor deze kans’’. Met een grote glimlach vult ze aan dat het haar zo gelukkig maakt dat haar kinderen en haar man trots op haar zijn.

Sinds afgelopen december werkt Domingas bij ATALIAN als schoonmaakcoördinator in een revalidatiecentrum in Enschede waar ze samen met een team van ongeveer 17 collega’s de schoonmaakdienstverlening verzorgt.

Domingas gaat elke dag op de fiets naar het werk van Hengelo naar Enschede. Ze grapt: ‘’Nu het winter is in Nederland valt dit mij als Afrikaanse wel een beetje tegen. Het is echt heel koud hier. Gelukkig ben ik bezig met mijn rijbewijs en mag ik deze maand examen doen’’.

We eindigen met de vraag of Domingas een droom heeft voor de toekomst. ‘’Ik hoop dat mensen aan elkaar denken. Heb liefde voor elkaar, denk niet alleen aan jezelf. Ik geef aan mijn kinderen mee dat wanneer je blijft doorzetten je er wel komt’’.